dimecres, 16 de març del 2016

Raig verd - Fotografísica

El passat 20 de febrer vaig poder fotografiar un dels fenòmens que més m'ha impactat veure: el raig verd. Per qui no sàpiga que és un raig verd aquí va una definició curta: El raig verd és el nom que rep la formació d'una zona de color verdós a la part superior del disc solar, que pot ocorrer tant en la posta com en la sortida.


Abans de centar-mos en l'explicació pròpia de l'entrada, crec que convé explicar com s'originen els colors que veim. El Sol emet llum de color blanca (de tots els colors), però a la posta i sortida el veim vermellós. Això és perqué les particules de l'atmòsfera dispersen la llum i només ens arriba la llum de color vermell. Però, si xerram de raig verd perqué és de color verd, d'on prové aquest color? Quan el Sol va baix es forma a la part superior del disc un anell de color verd (no és de color blau perque l'atmòsfera "l'elimina"), però aquest anell només és molt prim i només visible amb telescopi.

Seqüència de la formació d'un raig verd



Formació:
Hi ha diversos tipus de raigs verds però tots es formen gràcies a l'efecte dels miratges, a la formació d'imatges distorsionades degut a refraccions a les capes de diferents temperatures de l'atmòsfera. La funció del miratge és de magnificar l'anell verd de la part superior del Sol i amb aixó s'aconsegueix que es fasi apreciable. Només els raig que venen d'una zona determinada són els que es veuen afectats pel miratge, per a unes condicions atmosfèriques concretes per qué es vegi l'efecte cal que el Sol estigui en una posició determinada. El resultat és que durant un breu instant (qué és el temps en que es donen totes les condicions necessàries) veim una franja verda, un capell verd sobre el Sol. Un instant que no deixa indiferent.

( *Millor mirar a pantalla completa )

Per aprofundir més, deix la pàgina web que més m'ha agradat on expliquen el tema més en detall:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada