dissabte, 27 de febrer del 2016

L'Arc de Sant Martí - FotograFísica

Després del mal temps, surt el Sol i si et poses d'esquena al Sol podràs veure un arc de colors al cel que anomenam arc de Sant Martí.

Panoràmica de dues fotografies on veim l'arc primari
complet i els extrems de l'arc secundari

L'arc de Sant Martí és forma per el mateix motiu que un prisma descompon la llum blanca que li arriba (podeu mirar la famosa caràtula de Pink Floyd). Però en aquest cas la funció del prisma la realitzen les gotes d'aigua.

Per entendre com pot ser que la llum blanca es converteixi en llum de diversos color, permeteume fer-vos una petita i ràpida classe d'òptica.
La llum de color al actuar com a ona té una longitud d'ona que és única per cada color, un raig de llum blanca és un raig de llum de tots els colors. Després tenim el que s'anomena índex de refracció (n) que indica la velocitat a la que viatja la llum en cada medi, és un valor que val com a mínim 1. I és l'índex de refracció que al ser diferent per cada longitud fa que la llum blanca es dispersi.

Detall de l'extrem de l'arc primari i secundari
on també es pot apreciar la banda d'Alexandre

A la fotografia podem observar amb colors ben vius el que s'anomena arc de Sant Martí primari i amb radi més gran i colors més tènues l'arc secundari.

-Formació de l'arc primari:
La llum blanca entra dins la gota i es produeix la primera refracció on ja es comença a escampar els colors, els raigs reboten a l'interior de la gota i tornen a sortir en una segona refracció que torna a escampar els raigs.

-Formació de l'arc secundari:
Aixi com a l'arc primari la llum rebota una vegada dins la gota, per al secundari rebota dues vegades abans de sortir. En cada refracció o reflexió la llum va perdent intensitat i és per això que és veu més dèbil.

La zona entre arcs es veu més fosca i  és el que s'anomena banda d'Alexandre, per el filòsof grec Alexandre d'Afrodísia.

Notes on visualitzar millor la formació dels arcs

Si observau en quin ordre surten els raigs i en quin ordre els veiem veureu que estan al revés. Això és degut a que per formar la imatge hem de saber d'on venen els raigs que ens arriben a l'ull, si projectam els raigs enrrere veim que es creuen els colors i que tenen l'ordre en que els veiem.
Com a curiositat, l'arc secundari té els colors invertits en relació a l'arc primari.

Si vols aprofundir més en el tema aquí deix dos enllaços els quals he consultat:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada